Wednesday, January 4, 2012

Jouluaatto

Vieläkö joku jaksaa joulupostauksia? Mä ajattelin, että pakkohan mun on kertoa meidän joulusta, kun en aiemmin voinut nettiongelmien takia. Ja onhan vielä virallisesti joulunaika, eikös se pääty kuudenteen päivään, eli loppiaiseen. Mutta skippaa siis tämä jos joulu tulee jo korvista ulos :)

24. päivän aamuna koristeltiin kuusi Vienan kanssa, Saga seuraili kiinnostuneena meidän touhuja. Päivä vietettiin rennosti perheen kesken kotosalla ja illaksi mentiin anoppilaan, jossa syötiin ja jaettiin lahjat. Islannissa syödään vähän alueesta ja perheen omista perinteistä riippuen joko hamborgarahryggur:ia, lambalæri:a hangikjöt:iä tai rjúpa:a.

Hamborgarahryggur on sianlihaa, selkäosaa. Se kylmäsavustetaan ja suolataan ja sitten paistetaan uunissa. Liha jää meheväksi ja se syödään lämpimänä ja vähän paksumpina siivuina kuin suomalainen kinkku. Hamborgarahryggur kuuluu appiperheeni joulupöytään. Lisukkeina tarjotaan karamellisoituja perunoita ja "lantturanskiksia", jotka ovat jollain tapaa myös sokerissa keitetty/paistettu. Muita lisukkeita ovat punakaali, sienikastike, säilykeananas ja salaatti. Tämä perinne on islantiin "tuotu" Tanskasta. Alunperin ei oikein ole edes islantilaista jouluruokaa, vaan se on samaa kuin minä tahansa pyhäpäivänä tai sunnuntaina, eli lambalæri, karitsan jalkaa. Sitä syödään samanmoisten lisukkeiden kera.

Ensimmäisen jouluni Islannissa vietin maatilalla, missä olin töissä. Siella syötiin jouluruoksi rjúpa:a, joka on lintu, suomeksi kiiruna. Se on ihan mielettömän hyvää, muutenkin olen täällä Islannissa oppinut syömään vaikka mitä lintuja. Kiirunan lisäksi olen syönyt usein hanhea, lunnia, jopa joutsenta olen maistanut. Mutta shh, ei saa kertoa kellekään, ei joutsenia saa täälläkään metsästää.. :)

Islannissa syödään joulunaikaan, ihan niinkuin muutenkin, myös paljon kaloja. Mun appiperheessä ne on vaan jäänyt pois, koska Ágústin toisella siskolla on paha allergia. Yksi jouluruuista on hangikjöt, jota syödään joulunaikaan lähes joka perheessä, jos ei aattona niin jonain muuna päivänä. Se on kylmäsavustettua karitsan lihaa, se tarjotaan valkoisen kastikkeen kera. Appiperheessäni hangikjöt on kuulunut aina aatonaattoon, mutta tänä vuonna tuli uusi perinne, eli suomalainen jouluateria. Saa nähdä jatkuuko "perinne" ensi jouluna.

Täähän kääntyi nyt ihan ruokapostaukseksi. No kuvista näette paremmin, millainen jouluaatto meillä oli. Ja voin sanoa, että se oli tosi kiva :)



Molikin sai rusetin kaulaan.


Valmis kuusi. Ei se tossa kuvassa niin hienolta näytä, mutta oikeasti on mun mielestä tosi nätti.

Pari pakettia anoppilan tekokuusen "juurella". 




Ensimmäinen paketti. Se vähän ihmetytti Vienaa, mutta kun vauhtiin pääsi, se mielellää auttoi muitakin pakettien avaamisessa :)

Osa lahjasaaliista kasattiin näppärästi pulkkaan, joka on myös joululahja. Jestas sitä tavarapaljoutta, vähemmälläkin olisi pärjännyt. Mutta oli mukana onneksi paljon hyödyllisiä juttuja, tarpeellisia vaatteita yms. Ja kirjoja, jotka on mun mielestä aina tosi hyviä lahjoja.

Saga ei vielä tajua joulusta mitään. Mutta kivaa siitäkin oli pakettien kanssa painia. Ja isosisko ystävällisesti auttoi availussa.
Pakko laittaa kuva mun jouluposeerauksesta, hahah. Tänä vuonna en ostanut itselleni mitään uusia vaatteita joulua varten, mutta olin tosi tyytyväinen mun mummotyyliin. Vekkihame ostettu jostain kirppikseltä eurolla ja pusero H&M:ltä alesta, tais olla kympin paikkeilla. Joskus voi pukeutua vähälläkin rahalla :)

Monday, January 2, 2012

Postaustauko

Mun joulutauko on venynyt aiottua pidemmäksi minusta riippumattomista syistä. Islantilainen puhelinyhtiö myi meille uudenlaisen loistavan ja nopean nettiyhteyden, joka kosahti muutaman päivän käytön jälkeen. Nyt puhelinyhtiö joutuu tekemään jotain korjaustöitä. Sillä välin olen siis netitön. Toivottavasti pääsen kuitenkin palaamaan asiaan pian :) Hyvää uutta vuotta kaikille!

Saturday, December 24, 2011

Jouluja!

Oikein hyvää joulua kaikille lukijoille :) Tutuille ja tuntemattomille! Palailen asiaan myöhemmin joulutunnelmissa.

Thursday, December 22, 2011

Katastrofin ainekset

Nyt tekisi mieleni todeta, ettei mennyt ihan niinkuin Strömsössä. Paistoin tänään kinkun, siitä taisi tulla kuiva käntty. Tein sienisalaatin suolasienistä, joita olin liottanut yön yli. Noh, ihan perkuleen suolaista siitä salaatista tuli silti. Eilen tein perunalaatikon. Se maistuu ihan hyvälle, mutta siinä on kökköjä. Että sellainen jouluateria huomenna luvassa. Kukaan ei ole seppä syntyessään ja niin edelleen. Toivottavasti ei sentään tarvitse tilata pizzaa.

Joulukuusi on kuitenkin vielä pystyssä ja siihen on ilmestynyt valot. 

Tuesday, December 20, 2011

Viime hetken stressailuja

Tajusin tänään, että jouluhan on ihan kohta! Ja mulla on vielä vaikka mitä tekemistä. Jouluaaton aiomme olla anoppilassa, mutta aatonaattona olen luvannut tarjota suomalaisen jouluaterian meillä. Lanttulaatikon teinkin jo ajoissa pakkaseen, mutta into lopahti ja nyt täytyy kauheella kiirellä väsätä kaikki loput. Just tein perunamössön valmiiksi kattilaan odottamaan yön yli imeltymistään. Huomenna aion siis paistaa perunalaatikon. Lisäksi huomenna pitää muistaa laittaa suolasienet likoamaan, että saadaan sitten sienisalaattia. Kinkkukin on jo sulamassa, torstaina paistan sen. Hyvä, että soitin isukille, enhän mä tajunnut, että se kinkku pitää paistaa edellisenä päivänä. Alunperin olin suunnitellut paistavani vasta perjantaina. En ole siis koskaan ennen tehnyt näitä jouluruokia itse, vaan olen aina astellut valmiiseen pöytään. No kerta se on ensimmäinenkin, toivottavasti menee sen verran hyvin, ettei jää viimeiseksi. Todennäköisesti seuraavan parin päivän aikana on puhelinlinjat kuumina Suomeen päin, kun tartten neuvoja ties missä itsestäänselvyyksissä.

Kuusi otettiin eilen sisään, mutta se on vielä koristelematta. Jos huomenna tehtäis se tyttöjen kanssa. Tänä jouluna olen ensimmäistä kertaa tyytyväinen joulukuuseemme. Mun mielestä se on täydellinen! Sopivan pieni ja hirmu symmetrinen. Se on islantilanen "sinikuusi" (blágreni), jonka kävin Ágústin työpaikalla valitsemassa, niinkuin muinakin vuosina. Aiempina vuosina olen ollut joko liian myöhään paikalla, niin ettei jäljellä ole ollut enää hyviä, tai olen ahnehtinut ja ottanut liian suuren kuusen. Nyt oikein päätin, että etsin pienen ja söpön. Ja sellainen löytyi :)

Monday, December 19, 2011

Askasleikir, Hurðaskellir ja Skyrgámur

17. joulukuuta: Askasleikir

Ennen vanhaan kun ihmiset söivät puisista "kulhoista" (islanniksi askur) Askasleikir (kulhonnuolija) oli usein sänkyjen alla piilossa odottamassa, että ihmiset jättäisivät kissoille ja koirille "kulhot" nuoltaviksi ruoantähteistä. Askasleikir oli paikalla ennen kotieläimiä ja nuoli kulhot puhtaiksi.


18. joulukuuta: Hurðaskellir


Hurðaskellir on seitsemäs joulupukki, joka häiritsee nukkuvia ihmisiä paukuttelemalla ovia. "Hurð" tarkoittaa islanniksi ovea ja skellir on muoto verbistä "að skella", joka tarkoittaa mm. paiskata.


19. joulukuuta: Skyrgámur


Skyrgámur on suuri ja voimakas joulupukki, joka rakastaa skyriä (skyr on rahkantapainen maitovalmiste, taitaa olla suomessakin saatavilla nykyään). Hän etsi tynnyreitä missä skyriä ennenvanhaan säilytettiin ja söi itsensä ähkyksi. Islantilaiset joulupukit ovat kovin persoja maitotuotteille.


Kuvat: jolamjolk.is

Sunday, December 18, 2011

Lehtileipäkemut anoppilassa

Islantilaiseen jouluperinteeseen kuuluu laufabrauð (lehtileipä) ja sen tekeminen. Laufabrauð on nimensä mukaisesti lehdenohut leipä, joka koristellaan eri tekniikoin ja koristelun jälkeen jokainen leipä uppopaistetaan öljyssä. Me tytöt olimme eilen anoppilassa osallistumassa tähän perinteeseen.

Ensin taikinasta kaulitaan erittäin ohuita pyöreitä lättyjä.
Tässä malleja, miten laufabrauðin voi koristella.
Koristeluun tarvitaan pieni veitsi ja/tai "painorulla", jolla rullataan kuvioita leipiin. Ja kuviosta sitten nostellaan veitsellä joka toinen sarake ylös, jotta leipään muodostuu reikäkuvio.
Veitsellä tehdään kolmionmallisia viiltoja leipään, osa viilletyistä kohdista nostellaan ylös, jotta leipään tulee reikäkuvio.

Toinen tapa on tehdä viillot rullalla joka oli aiemmassa kuvassa,ja nostella joka toinen viilto edellisen viillon päälle.

Tarkkaa puuhaa :D 
Vienakin teki lehtileivän.
Tässä yksi valmis laufabrauð, paistoa odottamassa.

Leivät paistetaan kuumassa öljyssä todella nopeasti.
Valmis leipä. Öljyssä paiston jälkeen leipä pitää viela laittaa kuumana leikkulaudan tai jonkun muun alle painettavaksi, jotta siitä tulee tasainen.
Näitä syödään sitten joulupöydässä.
Sagakin oli mukana ahkerasti leikkimässä ja sen jälkeen vaunuissa nukkumassa.