Sunday, December 18, 2011

Lehtileipäkemut anoppilassa

Islantilaiseen jouluperinteeseen kuuluu laufabrauð (lehtileipä) ja sen tekeminen. Laufabrauð on nimensä mukaisesti lehdenohut leipä, joka koristellaan eri tekniikoin ja koristelun jälkeen jokainen leipä uppopaistetaan öljyssä. Me tytöt olimme eilen anoppilassa osallistumassa tähän perinteeseen.

Ensin taikinasta kaulitaan erittäin ohuita pyöreitä lättyjä.
Tässä malleja, miten laufabrauðin voi koristella.
Koristeluun tarvitaan pieni veitsi ja/tai "painorulla", jolla rullataan kuvioita leipiin. Ja kuviosta sitten nostellaan veitsellä joka toinen sarake ylös, jotta leipään muodostuu reikäkuvio.
Veitsellä tehdään kolmionmallisia viiltoja leipään, osa viilletyistä kohdista nostellaan ylös, jotta leipään tulee reikäkuvio.

Toinen tapa on tehdä viillot rullalla joka oli aiemmassa kuvassa,ja nostella joka toinen viilto edellisen viillon päälle.

Tarkkaa puuhaa :D 
Vienakin teki lehtileivän.
Tässä yksi valmis laufabrauð, paistoa odottamassa.

Leivät paistetaan kuumassa öljyssä todella nopeasti.
Valmis leipä. Öljyssä paiston jälkeen leipä pitää viela laittaa kuumana leikkulaudan tai jonkun muun alle painettavaksi, jotta siitä tulee tasainen.
Näitä syödään sitten joulupöydässä.
Sagakin oli mukana ahkerasti leikkimässä ja sen jälkeen vaunuissa nukkumassa. 

No comments:

Post a Comment