Wednesday, October 10, 2012

Oodi islantilaiselle muotoilulle

Mä oon vouhottanut täällä blogissa jonkin verran suomalaisesta designista ja tietysti ihanasta Suomi PRKL! Design-putiikista Reykjavíkissa. Nyt ajattelin kuitenkin höpötellä hieman islantilaisesta muotoilusta, se kun saattaa olla monelle lukijalle hieman tuntemattomampi ala.

Sunnuntaisella brunssilla tuttavallani oli yllään ihana kaulakoru, johon kiinnitin heti huomiota. Todella kaunis ja yksinkertainen rusettikoru. Korun suunnittelija on islantilainen Steinunn Vala, hän myy korujaan Hring eftir Hring-merkin alla. Rakastuin tuohon kaulakoruun niin, että täytyi heti kotiin päästyäni käydä netissä katselemassa kuvia ja hintoja. Ilokseni sama rusetti löytyy myös sormuksena, olen hieman laiska ja huono käyttämään kaulakoruja, vaikka haluaisinkin. Pitäisi ehkä opetella. Sormus on ehdottomasti hankintalistalla, tai ehkä sitä voisi jopa toivoa jouluksi....? :)

Mad Hatter Bow Tie Ring
Kuva: hringeftirhring.is

Mad Hatters Bow Tie Ring and Necklace
Kuva: hringeftirhring.is

Islannissa on paljon taitavia muotoilijoita ja upeaa designia. Täältä löytyy pieniä merkkejä ja työpajoja, joilla on usein oma persoonallinen vivahteensa. Toki paljon noudatetaan skandinaavista minimalistista muotoilusuuntaa, mutta jokin oma juttu täällä on, mitä en kunnolla pysty sanoin kuvailemaan. Usein inspiraationa näkyy karu islantilainen luonto, olosuhteet ja syrjäinen sijainti. Täällä pidetään myös koristeellisuudesta ja luonnonläheisistä materiaaleista. Islantilaiset ovat hyvin ylpeitä juuristaan ja perinteistään ja osaavat tuoda niitä esille modernilla ja uudella tavalla. Mun mielestä on ihan uskomatonta miten paljon taitavaa ja idearikasta porukkaa tällä saarella asuu. Näen myös joitain yhtäläisyyksiä suomalaiseen designiin, vaikka vaikutteet tulevatkin eri suunnista. Suomalaisessakin designissa on joku oma juttunsa, joka koostuu rönsyilevästä slaavilaisuudesta ja ehkä hieman kovasta ja kylmästä skandinaavisuudesta. Ne luovat sellaisen kombon mitä ei muualla näe.

1 comment:

  1. On kyllä kaunis! Mulle kelpais just toi kaulakoru,en varmaan osais sormusta pitää :D

    ReplyDelete