Friday, September 28, 2012

Hienoin lopapeysa ikinä

Lopapeysa on islantia ja tarkoittaa villapaitaa, ei kuitenkaan mitä tahansa sellaista, vaan islantilaisesta lampaanvillasta, lopista, kudottua islantilaista villapaitaa. Islantilaiselle villapaidalle tyypillistä on, että se on neulottu pyöröneuleena ja sitä koristaa jonkinlainen kirjoneule miehustassa ja usein myös hihansuissa ja helmassa.


Mä sain eräältä Ágústin sukulaisnaiselta ihanimman lopapeysan ikinä. Hän oli neulonut sen tyttärelleen, mutta olikin liian pieni. Kelpaa mulle! Tämä paita ei ole kuitenkaan ommeltu karheasta islantilaisesta villasta vaan jostain pehmeämmästä ja hienommasta ulkomaisesta. Se tekeekin siitä niin supermukavan, kun ei kutise. Islantilaiset käyttävät lopapeysojaan useimmiten kuin takkeja, pukevat ehkä alle jotain tuulenpitävää mutta villapaita toimii uloinpana kerroksena. On myös olemassa ohuesta lopista kudottuja paitoja, jotka sopivat paremmin sisäkäyttöön, eivät ole ihan niin kuumia. Uskaltaisin väittää että jokainen islantilainen omistaa perinteisen villapaidan ja jokainen tuntee jonkun joka osaa niitä neuloa. Minäkin varmaan osaisin jos viitsisin.

 Älkää huomioiko mun typerää posea ja ilmettä, keskittykää paitaan :D Tästä kuvasta  näkee mun paidan ihanuuden ehkä parhaiten.

Islantilaisia villapaitoja myydään myös todella paljon turisteille, ne ovat todellinen myyntivaltti ja jos haluaa ostaa jotain todella islantilaista, villapaita on se juttu. Vähän aikaa sitten oli kuitenkin "skandaali" kuinka joku isompi firma oli teetättänyt paitojaan jossain halvan työvoiman maassa ja myyneet niitä silti islantilaisina. Tämän kuitenkin koski vain jotain urheiluvaatemerkkiä, jonka paidoista näki ihan suoraan etteivät ne edes olleet käsin neulottuja. Joten jos käy Islannissa villapaitoja myyvissä kaupoissa, aika turvallisin mielin voi luottaa sen alkuperän olevan Islannissa. Mutta aina kannattaa varmistaa asia jos hiemankin epäilyttää. Jos jotakuta kiinnostaa, Farmers Marketilla on nettikauppa, heidän paidat ovat aivan mielettömän ihania. Itse en omista yhtään, mutta olen usein haaveillut hankkivani jonkun.


4 comments:

  1. Uu, on muuten tosi hieno ja sopii niin hyvin että vois olettaa että sulle se olis alunperin tehtykin!

    Osaisit khyl, noita on ihan helppo neuloa. Valmistuvatkin nopeasti, varsinkin jos käyttää sitä tymäkämpää islantilaisvillaa. :)

    Kaino on sitten Aino, moi. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos kiitos :) Täytyy ehkä joku päivä ruveta urakkaan! Hyvä, nyt pääsen kurkkimaan sunkin blogia ;)

      Delete
  2. Rosalega fer peysan þér vel :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takk fyrir! Mér finnst þessi peysa ótrúlega falleg :)

      Delete