Tuesday, December 13, 2011

Stekkjastaur ja Giljagaur

Lupasin kertoa islantilaisista joulupukeista, jotka jättää kilteille lapsille jotain ikkunnalle jätettyyn kenkään 13. joulukuuta lähtien. Mulla jäi eilen postamaatta tarina ekasta "joulupukista" joten kerron tänään kahdesta ensimmäisestä. Nämä islantilaiset joulupukit eivät alunperin ole olleet lainkaan kilttejä tyyppejä. He ovat olleet ilkikurisia ja pahansuopia kiusantekijöitä, itseasiassa jos tarkkoja ollaan nykyinen joulupukkiperinne pohjautuu satuihin pahoista trolleista, jotka söivät lapsia. Aikojen kuluessa tarinat heistä ovat muuttuneet kilteimmiksi ja nykyään lapsille kerrotaan melko siistit versioit alkuperäisiin verrattuna.

12. joulukuuta: Stekkjastaur

Stekkur on vanha sana aitaukselle, jossa pidettiin lampaita. Ja staur tarkoittaa tekojalkoja, näistä kahdesta sanasta muodostuu ensimmäisen joulupukin nimi; Stekkjastaur. Hän yritti imeä lampailta maidot, mutta se oli hankalaa koska hänellä oli tekojalat. Jalat pitivät hänen kävellessään niin kovaa ääntä, että ihmiset huomasivat hänet usein, ennen kuin hän pääsi kiusantekoon. Stekkjastaurin kävely oli myös huteraa tekojalkojen vuoksi, joten maidon varastaminen oli hankalaa.



13. joulukuuta: Giljagaur

Gil tarkoitta eräänlaista laaksoa, mutta joka on paljon pienempi, ehkä kuoppa olisi parempi kuvaus, gaur taas on yksi miestä tarkoittava sana. Giljagaur on saanut nimensä, koska näissä laaksokuopissa hänen oli hyvä piileskellä ja odottaa mahdollisuutta mennä navettoihin varastamaan maidon päältä vaahdot.

Kuvat jolamjolk.is

No comments:

Post a Comment