Thursday, December 1, 2011

Jouluperinteet

Olen tehnyt tänään ensimmäistä kertaa elämässäni lanttulaatikkoa. Eli enää porkkana-, peruna ja mahdollisesti punajuurilaatikko jäljellä. Kun kerta en pääse Suomeen jouluksi, täytyy tuoda suomalainen joulu tänne. Tarkoituksenamme olisi viettää jonkinlainen pikkujoulu, suomalaisen jouluruuan kera. Kinkkukin on pakkasessa :) Isäni toi sen käydessään täällä marraskuussa.




Lanttulaatikon lisäksi paistoin myös joulutorttuja, joulukuun ensimmäisen päivän kunniaksi. Se vaatikin suuria ponnisteluja, voitaikinapaketti auki, taikinalevyt uunipelille, viillot kulmiin ja luumumarmeladit päälle. Ei paljon helpompaa voisi olla. Täältä Islannista en ole löytänyt paistonkestävää luumuhilloa tai marmeladia, joten sekin oli suomen tuliaisia.




Avattiin aamulla Vienan kanssa ensimmäinen luukku joulukalenterista. Tämä on nyt ensimmäinen vuosi kun Vienalla on joulukalenteri. En aiempina parina vuotena ole tullut ajatelleeksi, koska Viena on ollut vielä niin pieni. Tosin olen huomannut, että monilla on kalenterit jo ihan pikkuvauvoille... Mutta en ole Sagalle kuitenkaan omaa hankkinut, en usko että hän kokee jäävänsä mistään paitsi :) Meillä on ihan perinteinen paperikalenteri, jonka vanhempani lähettivät Vienalle. Se on Mauri Kunnaksen piirtämä, tykkään tosi paljon Mauri Kunnaksen kirjoista ja olen niitä Vienallekin lukenut. Viena ei ihan heti tajunnut mistä on kyse, vaan yritti laittaa luukkua uudestaan kiinni :D Mutta illalla se tuli jo uudestaan kalenterinsa kanssa, ja kysyi eikö jo avattaisi uusi luukku. Selitin, että huomenna taas.




Täällä Islannissa on tapana laittaa joka päivä kaksitoista päivää ennen joulua kenkään pieni lahja lapsille, jos he ovat olleet kilttejä. Jos eivät, kengässä odottaa aamulla peruna. Ajattelin tänä jouluna noudattaa tuota perinettä meillä. Kerron siitä myöhemmin lisää, kun olen varmistanut faktat :) Miten muuten Suomessa, onko meillä jotain perinteitä joulukalenterin lisäksi? Joulusukka? Miten se menikään?

Sagakin oli hengessä mukana, vaikkei vielä joulukalenteria availekaan tai syö torttuja :)

1 comment: