Tuesday, July 31, 2012

Gamla húsið

Vielä vähän juttua Húsavíkista, vaikka ollaankin jo kotiuduttu. Mun on pakko esitellä teille sieltä "Ágústin landelta" ihana vanha talo, eli gamla húsið. Ágústin isovanhemmat ja heidänkin vanhempansa asuivat tuossa vanhassa viehättävässä kivitalossa. Talo on Pohjois-Islannin yks vanhimmista kivitaloista. Myös Ágústin äiti ja hänen sisaruksensa viettivät siellä osan lapsuudestaan, samaan aikaan talossa asui siis monta sukupolvea. Tuntuu tänä päivänä hassulta, koska mikään valtavan iso talo ei kyseessä ole. Mutta ennenvanhaanhan se oli ihan yleistä, että samassa talossa asui useampikin perhe. Eikös näin ollut Suomessakin.

Ágústin yksi enoista on puuseppä ja hän on pikkuhiljaa entisöinyt ja remontoinut taloa. Hän on halunnut tehdä kaikesta mahdollisimman samanlaista kuin vanhoina aikoina oli, kaikkine yksityiskohtineen. Toki joitain juttuja on modernisoitu hieman, kuten kylpyhuonetta. Keittiö on vielä kesken, odotan jännityksellä millainen siitä tulee.

Olisi joskus ihana omistaa joku vanha talo, minä tosin varmaan purkaisin joitain seiniä välistä, jotta tilasta tulisi avarampi. Mutta tykkään vanhojen talojen tunnelmasta ja hengestä, siitä historiasta. Jotenkin talo tuntuu melkein elävältä perheenjäseneltä, kun tietää kuinka monta sukupolvea siellä on asunut. Minä jo vitsailinkin Ágústin enolle, että me ostetaan talo häneltä kun se on valmis :D Tuskinpa näin tapahtuu koskaan, eikä hän varmasti edes myisi. Mutta haaveillahan aina saa :)

Kuvat eivät ole mitenkään loistavia, mutta ehkä niistä saa jotain vihiä tunnelmasta. Paljon on myös vielä kesken sisällä, joten jäi kuvattavaa seuraavaankin kertaan. Enkä myöskään oikein osaa, tai kamerallani ei pysty, ottamaan sellaisia laajempia kuvia sisältä, eli lähinnä tässä näkyy nyt vain yksityiskohtia.














No comments:

Post a Comment